CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 31, 2010

GosIp G0SiP TaHUn Baru..!..



Org cakap kalo masok tahun baru ni mesti cerita pasal AZAM.. aku pon slalu dok dengar kat radio minggu last untuk tahun tu mesti cerita pasal 'AZAM TAHUN BARU ANDA!'.  Pelik la.. AZAM tu apa ya. hihi.. sori la BENGONG sikit skarang ni..

Nak habaq mai ni. Seumur hidup aku, aku xdak pon AZAM..kawan aku mesti cakap camni bila awal tahun.. 'TAHUN BARU AZAM BARU SEMUANYA BARU, SEMOGA AZAM HAT LEPAS DAH TERCAPAI'. aku pon hangguk je la. Walhal AZAM pon tarak.. hihi..

K tahun ni aku nak terai berazam... kalo korang nak tahu azam aku apa tahun ni.. ha ni dya aku nak habaq!!..
SELAMAT MEMBACA. hihihi

1) Aku berazam untuk berjalan lancar proses SPM aku dan aku nak keputusannya cemerlang tahun depan. aku nak pokus betoi-betoi kat buku tu.. isi dalam dya sekali la.. aku tak mau dah nak blajar maen-maen.. tak suka aku(konon ja lebih). Aku nak try bercinta dengan buku tahun ni... ngan cikgu jugak..

xpasal2 abg ni popular kat blog aku.


2) Aku nak tidur lebih awal lagi dr tahun 2010. HaizZz! sejak akhir-akhir 2010 ni aku asyik tidur lewat. banyak hari jugak aku tak tidur langsung.. huhu. aku nak study pastu aku tidur awal. Dalam pukul 11.30 p.m tu aku tidur la.. awal tak? awal la bagi aku. awal dr aku tidur pukul 1 pagi tu.. huhu. Jangan cakap banyak! Tidor ja. hihihi.

eh bukan tidur kat sini. aku nak tidur atas katil. 



hensem abg ni tidur.. hehe


3) Aku berazam untuk nak dapatkan lesen KERETA. macam best ja kan tengok orang bawak kereta. aku ada lesen moto ja(xperlu kot bagitahu) ah! ada aku kesah..! pastu kalo aku dah dapat ni maybe aku pi sekolah bawak kereta cikgu ZANARIAH.. dya dok sebelah ja. tak ka hebat gitu? hebat la aku leh wat hampa tak leh. haha pastu aku nak bawak kawan kawan aku pi jalan-jalan merata tempat(berangan).

sweet!
4)  Aku sekian lama menyepi hati ni.. sesekali teringin jugak la nak berSHENTA kan. harap harap 2011 ni bakal membawa pertemuan kami. cewah! haha.. orang kata la ni bukan aku kata. becinta ni memang syok tapi sedih. Aku mana taw aku tak bercinta pon.. ada la sekali ja aku pernat bercinta. MEMANG SEDIH! HaizZz.! tp tak pa. kalo bukan jodoh aku skarang ni xpa.. REDHA dengan ketentuan.. tapi HATI INI TERINGIN NAK BERKAPEL. wakak.. tulus ikhlas dari hari yang suci si JejakaStoberi ni.. hahaha. KO ADE! wakakak...





xdan dan nak kiss dah.. hihi


ikhlas dan tulus dari :

JejakaStoberi
a.k.a
Syaf Salahuddin

Wednesday, December 29, 2010

CETUSAN hATI yanG kaU saKiti~


tak tertahan hati ini lihat kamu berdampingan dengan si dia..
walaupun kite berkawan dan dya kekasih awak..
saye tetap akan rase tersiksa bila awak dengan dya..
saya tak pernah berfikiran untuk meluahkan rasa cinta saya kat kamu.
sebab mase tu awak dah ade couple. segan la nak meruntuhkan masjid orang kan.
tp bila kamu dah break kamu report kat saye then saye rase macam ada chance lah untuk kamu.
tanpa saya sedari awak dah berpunya dan orang tu sangat sayang kat awak sehingga saya nak chat ngan awak pon xdpt.
dari dulu saye sering membuatkan awak sedar akan hadirnya cinta saya kat awak.
tp awak tak sedar akan hadirnya cinta saya yg tulus dan ikhlas ni.
saye rela tunggu awak sehingga hati saya dah terpikat dengan orang lain.
saya bukan jenis orang yang mudah jatuh cinta kepada seseorang la awak.
awak kire bertuah sebab saye cintakan awak.
saye ade jugak cube untuk mesej awak dan call awak.
tp awak dah tukar hombor telefon. redha je lah.
saye tahu la awak saye ni siapa je kan.
tak layak untuk awak.
tapi saye ikhlas mencintai awak.
sejujur hati saye..
setiap hari saye doa kat
"Ya Allah, jika dirinya adalah untuk ku, kau dekatkanlah dan satukanlah hati kami, tapi sekiranya diri nya bukan hak milik ku kau jauhkan lah hatinya dari hatiku dan kau jadikan lah kami sahabat yang tidak kenal erti putus asa".
semakin hari semakin pedih aku mengenangkan awak dengan kekasih awak.
tapi saya simpan je perasaan ini sebab awak dah ada couple baru.
saya segan nak luahkan kat awak takut awak dan couple awak break.
saya tak suke nak putuskan hubungan pasangan kekasih ni.
awak,
biarlah saya sengan kedukaan saye ni ye awak.
saya doakan awak bahagia dan awak menyayangi kekasih awak sepenuh hati awak.
saya harap awak baca teks ni dan awak sedar betapa saye cintakan awak

sekian,
ikhlas dan suci dari hati ;


JejakaStoberi a.k.a Syaf Salahuddin



Tuesday, December 21, 2010

cerita disebalik SERASI BERSAMA..

Manis berdarah kali ni aku nak bercerita.. sebenarnye dah xde idea dah ni.. YARABBI punye lama nak cari idea last2 dpt gak idea mende ni nak tulis.. huhu.. kali ni aku nak ber'STORY' tentang kawan2 meroyan dan xberapa meroyan sangat. hihi..

Orang first ni sangat2 lah aku rapat ngan dya... aritu dya menggila ngan abang angkat tiri aku.. GALANG namanya.. tp la ni dk menggalak ngan laki orang.. hat MARI MENARI tu. last2 JOSEPH GONZALES jgak dya amek. huhu. dya ni dok kat TELUK AIR TAWAR(xmo bgtaw tmpat sbnar. sini aku habaq.. dya dok kat PADANG BENGGALI). kami selalu meroyan ditengah malam.. kalo xda dya ni mmg xsah la persatuan meroyan kami. hehehe.. tgk la gambar dya..
Mashitah Baharom
: bajet comey dya ni. tu pon ada hati ngan AIRZ.. syika ligan satgi haa.
Manusia dan bukan haiwan yang kedua ni sgt2 istimewa.. tgk muka ja mmg ayu. cuba korang dgr sora.. huhu. aku pon xpaham sangat ngan perangai xsenonoh dya ni.. suka sgt ngan akim. aku pon xto akim tu hensem tang mana(tp kadang2 aku pon tergoda). aku xbyk cerita pasai dya ni. korang tgk la dya ni asal dari PERAK.  orangnya lemah lembut WALOPON.. hihi tgk je lah gambar yg disedia kan..


                  Eyra Azmi
: bajet ayu tp nampak jerawat kat dagu..

then aku nak cakap tentang minah kelatey yang kadang2 dya tulis kat FB dya.. yarabbi.. punye la xpaham. huhu. korang nak bukti korang tgk sendiri FB dya.. huhu. kitorg panggil dya ALLOL. dye peminat gile ngan KOREA. ni satu lg minat korea.. xhape2.. tgk je lah wajah dye yg ayu tu
                           Tyka Qaqa
: ni bajet 2011. xdak bajet2.. bajet tulis leklok cket noh.. huhu

::esh! ape la ko ni asek pompuan je ko membahan. cube ko membahan budak laki plak::

k aku nak cerita pasal lelaki plak.. kuat jgak la meroyan dye. bleh la tahan.. macho pon macho.. dye ni gile2 cket. layan je sume jenis bangse keturunan mahupon jantina. hahah.. mase dye kecik2 dye xcomel. kenape ntah dah besar dye baru nak comel. tgk cam aku. dr kecik sampai besar comel.. hauhuahuahua.. korang tengok jelah muke dye. mesti tergoda...


            Azwan Anderson
: muke dye yg depan tu.. yg belakang tu kawan dye kot.

hah! letih bercerita.. ni xsemua taw.. ade lagi tp malas nak update diorg.. huhu.. bukan bermakne laki sorang ni je taw. laki ramai lagi tapi nak dicerita kan kang ade yg jeles ade yg marah. maklumle aku kan popular.. hahaha.... k k k.. aku update laen kali plak.. sbb idea aku hilang dek kerana mcj masok.. sengal btoi. Daaaaa

p/s : korang click pada imej diorg untuk tgk FB diorg.. k bye!

Tuesday, November 30, 2010

TRAGEDI berdarah 1 December 2010



arini dalam sejarah.. huhu.. sejarah lah sangat kan. arini byk benda berlaku.. tanggal 1 December 2010. cewah! pliss straihgt to the point.

arini aku ada tast QTI kelas B2(motosikal). FUH! ketar amat.. nak tekucil brapa kali. tp aku tahan ja. huhu.. maklum le.. sampai ja sana pukoi 7.30pg td aku terus nek atas tmpat latihan. tunggu kat situ sat ja pastu cikgu CALL untuk tulis nama. aku pon bgn la.. igtkan aku dah kebelakang. tp tiba2 buat julung kalinya aku guna moto number 1(9971).wah!! bangganya aku. tu masa latihan je la. tp time TEST dya.. aku kena Moto number 13(4142) buleh la tahan. aku tahan lagi kalo moto tu meragam.. tp aku cukup xthan ngan mulot cikgu2 kat situ.. ish3!

dah habis test tu kami kena tunggu sampai number kami dipanggil untuk amek borang QTI. aku pon dgn muka blUr dan kering keketaran ni pi je la... muka wat slambe ja tp hati ni ALLAH ja taw. KETAAAQQQ!

Akhirnya LULUS juga.. huhu


Monday, November 29, 2010

BetOi kE???

Mesti korang merindui Syaf kan.. dah lame dah aku xupdate sini.. huh! rindunye nak membahan org kat blog.. OPSSS!!! bukan membahan la tp berceloteh.. muahahah.. lepas ni insyaALLAH akan banyak lah cerita membanjiri blog ni tp thun depan (2011) insyaALLAH sebulan sekali xpon setahun sekali. wakaka.. sbb aku nak exam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Selama ni aku asyik OBSES mengUPDATE latar je.. haha.. sampai jadi kanak2 la bleh kat aku.. hope korang suka sangat. actually, aku xtaw nak cerita apa sangat ni tapi ada la 1-2 cerita nak cerita.. kali ni cerita aku xdak gambar k.. sbb camera aku cam bengong cket (aku ada ke kamera?)..

k. first story is(speaking lah konon) aku nak cerita pasai FB. FB ni macam DADAH.. skali kena mcm nak lagi.. dah berkali-kali kena, mesti ketagih.. macam FB ngan aku la.. mula aku SIGN UP kira2 2 thun lepas.. mula2 tu bukak camtu2 ja. bila dah ramai friend aku jadi teringin nak bukak.. skang ni aku
SANGAT KETAGIH. tiap2 hari aku on9. bukan takat tiap2 ari aku on9.. lebih dari 12jam aku on9 untuk setiap hari.. END YEAR EXAM pon aku xrase cam nak exam. huhu. ketagih x aku??
p/s:aku xamek bende HARAM tu k.. aku ketagih kat FACEBOOK je.. huhu..

after that(macam nak berESSAY la plak) aku nak cerita pasal life aku.. haaaaaaa.. ni dah nak sensitip dah ni, belakangan ni aku asik kena marah ja. aku pon xtaw.. ada yg ckp 'besa la alam remaja, kena tempuhi semua ni. kalo yg ni pon xmampu camna nak pi alam dewasa'. haaa dya laa.. tp aku taw bahawa 'ALLAH XKAN MENGUJI SESEORG ITU DILUAR KEMAMPUAN DIA'. aku xsanggup dah nak lalui.. tp nak wat camna kan.. dah alam remaja.. bese lerr.. setiap INCI dunia aku penuh problem.. ADOIII!! letih tp aku nak buat pahala.. tahan pi la sat.. huhu

dah2 toksah dok berfeeling sgt. nak masok cerita baru dah ni.. aku suka buat kek.. hhehe.. hampa nak order boleh. tp xnampak cun sgt.. SEDAAAAPP tu ada laaa(bajet puji diri sendiri).. hihihi..

sat2... dah terlangkau cerita ni.. kita pulang kepada backstory.. aku ni bukan nak kata la tp FEMES jgak kat skul.. korang bayangkan aku ni xknal pon sapa manusia tu tp org tu kenal aku.. pelik x? mayb aku adik sepupu cikgu sekolah tu kot yang jadi FEMES gini.. hihi.. tp xpa.. femes bagus untuk kesihatan..huaaaaa!

HUAARGGGGGGG!!!!!!! nak habaq kata aku dok menguap dah ni.. ngantok la jgak.
aku sambung story ni esok lusa la k. nnti idea sampai aku update untuk korang semua..

Assalamualaikum...!





Thursday, September 16, 2010

Di Setiap Nafasku...



Di setiap nafas ku..
Yang ada hanya kamu..
Dan di tiap penjuru..
Di situlah wajah mu..
Jadi penyeri kalbu..
Penyembuh luka ku dulu..
Aku.. Rindu kepada mu..

Bukan hanya ungkapan..
Atau madah hiasan..
Diserah keikhlasan.. Kejujuran..
Sudilah kau terima..
Diri ku seadaanya..
Moga.. Kita 'kan bahagia..

Segunung emas dan permata..
Pasti tiada berharga..
Andai.. Kita tidak bersama..
Meski sedetik bersama mu..
Ternyata berharganya bagi ku..
Jadi kenangan seumur hidup ku...

Pasti ku genggam erat..
Dengan seluruh kudrat..
Cinta mu 'kan terpahat..
Ku jadikan azimat...

Takkan ku lepaskan lagi..
Cinta mu yang nyata suci..
Moga ia 'kan abadi..
Di bawa ke sana nanti..

Di setiap helaan..
Nafas yang ku hembuskan..
Diserah keikhlasan.. Ketulusan..
Sudilah kau terima..
Diri ku seadaanya..
Moga.. Kita 'kan bahagia..

Wednesday, September 15, 2010

Terima Kasih Teman

Bertemu dan berpisah adat dunia

Kita hanya merancang Tuhan yang menentukan

Begitu beratnya nak kurelakan

Perpisahanmu ini

Hanya Tuhan yang tahu aku mendoakanmu

Agar bahgia selalu di sepanjang hayatmu

Meski hanya untuk seketika

Kehadiranmu menyetuh rasa

Kau terlalu bermakna pada hati dan jiwa

Kau insan istimewa yang berjasa


Terima kasih teman harapan yang kau berikan

Terima kasih teman doa yang dikau iringkan

Terima kasih teman harapan yang kau berikan

Terima kasih teman doa yang dikau iringkan


Di tengah terik mentari turun

Hujan membasahi bumi

Namun tiada terkilan di hati


Di ruang mataku ini teman

Telahpun dijanjikan pelangi nan indah


Terima kasih teman jauh hanya di pandangan

Terima kasih teman abadi kau di ingatan

Terima kasih teman jauh hanya di pandangan

Terima kasih teman abadi kau di ingatan

Terima kasih teman harapan yang kau berikan

Terima kasih teman doa yang dikau iringkan

Terima kasih teman jauh hanya di pandangan

Terima kasih teman abadi kau di ingatan


Terima kasih Teman...



Saturday, August 14, 2010

New Face!

hye dear!!!

Syaf ade berita gembira ni..
setelah sekian lama xupdate blog ni..
kini blog ini telah BERWAJAH BARU!!!
cantik x?? hikhik..
hope Syaf dapat lebih follower dan ramai yang mengikuti blog ini..

dengan perubahan link blog yang mudah..
korang lebih mudah untuk mengakses blog ini..
lepas ni insyaALLAH Syaf akan lebih kerap untuk mengupdate blog ini

ooklah!!
pape lepas ni Syaf story yer..
segale cerita hot cool sume Syaf story..

daaa... yang ikhlas,
JejakaStoberi
(Syaf)

Sunday, April 18, 2010

-UniCinta- Episod 7


‘KAKAK???’ Sahut Is dan Syaf serentak


‘ye! Kenapa kamu berdua hairan ni?’ jawab tetamu tersebut yang merupakan kakak kepada pasangan kembar itu yang bernama Izzati.


Mereka berdua terus mencapai tangan kakak mereka dan mencium pipinye sepuas-puas hati mereka kerana mereka sudah lama terpisah dengan Izzati.


’mane mama?’ soalan itu terus masuk melalui telinga Is.


Lantas Syaf menjawab ’mama da 5 bulan pegi kak’


Izzati : pegi kemane?


Is : mama da takde. ALLAH dah amek mama kak


Izzati tidak dapat menahan sebak lalu menitiskan air mata tanpa henti.


’takpe lah kakak. Yang dah pergi tu tetap pergi. Tak gune kite meratapi. Yang pergi tu takkan kembali. Kita hanya berdoa atas kesejahteraan mama kat sane je la’ jelas Syaf.


’buk, ini airnya. Aduh kenapa ini. Kami semua nangis2 bagai. Maap ya kalu bik masuk campur.’


Is : bik, ni la kakak kitorang yang mama selalu cerita tu. Die tinggal kat umah pak cik di Bulgaria


Bibik : owh. Ini ya. Ingatkan kakaknya Johana tadi.



’GOAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Yehuuuuuuuuu!!!! Go Arshavin’ jerit Syaf ketika menonton perlawanan bola UEFA bersama Is. Is kelihatan hampa kerana pasukan yang diminati tidak menjaringkan apa-apa goal setakat ini.


Is : jadi2 la tu.


Syaf : bang, Arsenal tu bang. Pe kelas Liverpool xde gol pon lagi.


Is : Ammonia tol mamat ni.


Izzati : udah2 la tu. Sok ade kelas kan. Gi la tido. Nak akak dodoikan ke?


Syaf : baiklah akak…


Is : jap agi la. Baru half time kak. Kol 2 kan kitorang tido le.


Izzati : YARABBI budak2 ni. Ikot suke korang lah. Esok yang penting kene bangun awal. Kalau lewat akak ngan bibik tak buat sarapan.


Syaf dan Is terus berlari menuju ke bilik. Malam ini giliran diorang berdua tidur di bilik Syaf.


Is : YAALLAH messy nye bilik adik


Syaf : Shhh!! Jangan cakap kuat2. malu kang. Tido je lah.. hehe



’B, I dengar cite kakak U dari Bulgaria tu balek eh?’ tanya Mariah


Syaf : a’ah. Kenape?


Mariah : saje je. Die buat pe kat sane? Study ke?


Syaf : tak lah. Mama I cerita. Masa mama I ngandungkan I ngan Is. Die tak larat sangat sebab kakak I mase tu kecik lagi. So kebetulan bapak sedare I balek dari Bulgaria nak tengok2 Malaysia. Pastu mama I cakap die suruh bapak sedare I tu bawak kakak I ke sane. Jage die. Bapak sedare I tu kawen tapi takde rezeki nak dapat anak.


Mariah : owh camtu erk. Eh B, cantik tak shawl baru I. Ni new arrival tau. Kat kedai mak I tu I rambang mate nak pilih pattern ape I nak. Mak I suggest I pakai yang ni je. Cantik tak??


Syaf : cantik sangat. U pakai ape pon cantik la yang. Kalo tak, takkan la I sayang sangat kat U.


Mariah : eh tu bukan Is ngan Mashie ke tu?


_______________


Mahie : Is, esok Is free tak. Kalo free jom gi umah Mashie. Umi Mashie nak jumpe ngan Is


Is : Is free je. Ape jumpe Umi Mashie? Serius ni??


Mashie : serius lah. Umi n Walid Mashie nak jumpe Is. Jom la. Kalo Is betul2 sayangkan Mashie la.


Is : oklar. Tengok dulu macam mane nanti.


Mashie : Love U always



‘Kenangan manis kau dan aku, takkan terluntur. Duri ranjau dalam bercinta lumrah dunia’ Eyca menyanyi sengsorang


Diera : eeeee!! Please la Eyca. Takde class taw lagu tu. U nyanyi la lagu Live Like we’re Dying ke I’m Yours versi akim ke kan.. ni nyanyi lagu jamal abdillah.. eeeyaks.


Eyca : pe prob U ni Diera? Suke hati I la i nak nyanyi pe pon. Bukan sore U


Eyra : woi, sudah ler.. biarlah die nak nyanyi lagu ape pon. U all diam boleh? I nak mengingati someone pon terganggu.


Diera : takpe U alls. Ade ubi ade batas ade lori ade bas......


Eyra : Ngok nyee!!!....


Eyca : U kenape ni Eyra? I tengok U dari tadi kejap senyum kejap masam. U period eh? Haha


Eyra : UU!!!!! Watch your mouth. Ape U nak kisah kalau I period pon!!


Eyca : Sorry dear...



‘aaaaaaaaauuuuuuuuuwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!!!!!’ satu jeritan terdengar oleh Puan Nadia.


’knapa ni Johana’ soal Pn Nadia keriasuan..


’mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!’ jerit Johana lagi.


bersambung...

Sunday, March 21, 2010

-UniCinta- Episod 6


‘CAHAYA CINTA ELLEYS!!’ Syaf kehairanan


‘hye, nice to be your friend’ balas Syaf melalui IM tersebut.


‘Awak single ke da berpunya?’ soal wanita tersebut


’no komen’ jawan Syaf ringkas.


’hmmmmm. Okeylah. Saye nak gi kelas ni. Malam kang kite chat lg keyh. Bye!’ jelas CCE.


Syaf pun terus melog off facebooknye dan shut down lappynya. Lalu Syaf merebahkan badannya di atas katil yang empuk di dalam biliknya. ’ pergh!!!..... sedapnye kalo dapat tido ni’



’ok kelas, harini kite buat latihan suara k. Latihan suara ni memamg mudah.. bla.. bla... bla... bla....’ penerangan dar i Pn Wawa tentang Suara. ’ade pape soalan sebelum kite praktik?’


’Pn, kalo suara kita sumbangm ape yang kite perlu buat kalo kite nak betulakn balik voice kite?’ soal Intan.


’ owh.. bla... bla... bla... bla... bla....’ terang Pn Wawa untuk soalan Intan tadi


Mata Pn Wawa tertumpu ke arah lamunan jejaka tampan yang bernama Is. Beliau kehairanan melihat Is termenung lalu menegur, ’Is, awak okey? Kalo sakit awak boleh keluar then gi rehat. Takpon awak boleh tidur kat belakang tu’.


’Eh, Pn, I’m ok. Sorry ye sebab saye mengganggu kelas Pn’ jelas Is


Pn Wawa hanya senyum.


’any question please?’ ajuk Arif yang duduk berhampiran dengan Is. Arif merupakan anak orang kaya yang agak nakal. Tetapi mempunyai hati yang lembut, kelakar danvery friendly.


‘can I ask u something En Arif?’ balas Pn Wawa dengan perli


‘YEAH! Sure. Ask me whatever. I can answer your question.’


‘can or cant??’ balas Pn Wawa


‘CANT!!.. hehe. I open to the class not U my beloved teacher’. Balas Arif sambil ketawa kecil.


Telatahnya amat lucu sehinggakan satu kelas ketawakan dia.



’EYCAA!!!!! U ni kan. Teringin ke nak rase highheel kukus I?’ jerit Eyra geram kepada Eyca yang agak blur.


’EEEEE!! Knape ni korang? I tak faham la. Yang U ni jerit2 kenapa Eyra?’ soal Diera


Eyra : ni haaa. Minat blur ni, suke buat I marah. oi Eyca. Kalo U tak minat da ngan STARGIRLS ramai lagi yang nak


Eyca: bukan I tak nak. I just cakap yang I nak berkawan ngan Mashie tu je. Bile da I rapat gile ngam Mashie tu. I akan ckp buruk2 la tentang Mashie kat Is. Pastu diorang akan putus. Senang la U Eyra nak masok lobang.


Diera : genius jgak U ni kat Eyca. I tak sangke dalam idiot2 U pon U ade otak yang bernas.


Eyra : nasib baik U explain awal2. kalo tak I da pecat U tadi. Tapi korang rase berkesan ke erk?


Diera : kite kan STARGIRLS. Tak jadi masalah punye laa. U jangan risau. Eh Eyca. Kalo boleh U baik2 la jgak ngan si Mariah “SHAWL” tu. Nanti bile dah jalan. Boleh la I takel Syaf handsome tu.


Eyra : Diera, stop it! Let me first. U kemudian


Diera : haaa!! I nak juge. Sentap ngan U.


Eyca : pe ni sentap2!! Eh kang I tak jadi buat plan tu kang haa..


Eyra&Diera : U jangan buat hal Eyca. Kitorang fired U baru U rase.


Eyca : eh!! Tak tak. I jalan punye.. hihi


Eyra : haaa tahu pon.


Diera : kalo tak menjadi macam mane hah??


Eyca : U all serahkan je kat I. I do my best lah.


Eyra tersenyum ke arah Eyca dan menjeling tanda setuju.


Eyca : percaya kat I eh. Ho...



’Is Syaf ada tamunya di luar. Kamu berdua mahu ketemu atau nggak ya tetamu itu. Kalo kamu nggak mahu bik bilang kamu sibuk aja ya’ tiba-tiba bik suharti memanggil pasangan ekmbar tersebut dan menyatakan ada tetamu di luar.


Is : bik cakap suruh dia tunggu kejap ye. Kitorang turun dalam masa 5 minit lagi. Ok bik.


Bibik : ok ya Is


_____________


’buk, tunggu sebenter ya buk. Encik Is sama Syaf bakalan turun katanya dalam 5 menit saja. Harap buk sabar ya. Saya bikinin air buat ibu ya. Mauk sejuk ato panes?’ jelas bibik


’owh, ok. No thanks. Kalo nak buat jugak buat air masak je ya bik. Kasi ais skit tau.’


‘ok buk. Bisa diatur’ bibik


Setelah 5 minit berlalu. Is dan Syaf turun dari tingkat atas dengan melalui tangga.


TIBA-TIBA...................


‘Hye dear, how are you?’ soal tetamu tersebut


Kelopak mata Syaf tidak terkelip manakala Is pula mula mengalirkan air mata.


Bersambung...

Friday, March 19, 2010

-UniCinta- Episod 5


‘Hye Is, hye Syaf, Pekaba?’ soal Johana ketika Is dan Syaf meletakkan punggung mereka di atas kerusi di meja makan sebuah restoran.


‘Hye, ha ade pe ni Johana? Kitorang takleh lame ni. Lepas ni kitorang de kelas plak’ jawab Syaf disusuli pertanyaan.


Is yang berada disebelah Syaf hanya mengangguk tanda setuju dengan statement Syaf tadi.


’Actually, my mom ask me to meet you all. Die suruh I berkenalan ngan korang berdua. U all tak kisah kan kalo kite rapat?’


’hmmmmm. Okey. Kita berkawan. Owh, how about your study there?’ tanya Is


‘not bad lah, kat sane kite hidup macam hidup kat other planet tau. Mula2 I tak tahu menahu langsung la tentang cara pemakanan, adat diorang seme. Pastu I rase macam I ni come from Earth and go to oether planet such pluto or else. Terasing bai’ penerangan Johana buat Syaf terpegun dan rasa ingin mencuba untuk belajar di luar negara.


Setelah 2 jam mereka berborak Is dan Syaf meminta izin untuk mengundurkan diri.



‘Is, tekak Mashie ni rase macam merindui something lah’


‘Huh???’ Is kehairanan.


‘Lame da Mashie tak makan ais krim ngan Is taw. Jom kite ajak adik Is gi makan ais krim nak?’


_______________


“mungkin inikah yang dinamakan cinta” Handphone Syaf berdering


’Is, nak pe plak mamat ni’ soal Syaf sendirian.


’Helo dik, jom ajak Maria kite gi makan eskrim. Mashie ajak ni’ ajak Is


’ok je. Maria ngan adik ni’ jelas Syaf sambil mengCall Off kan hp nya


’Yang my bro ajak kite kuar makan eskrim. U nak x?’


’Jom, I da lame tak makan eskrim taw. Sayang U B. Hihi’



’Eh Pn Wawa. Pn buat pe kat sini?’ tegur Is kepada Pn Wawa yang merupakan guru vokalnya.


’owh hye Is, saye saje je bawak anak2 makan2 sket. Lame tak lepak ngan diorang’ jawab Pn Wawa.


’hmmm okeylah Pn. I’ve got to go. Enjoy your food. Bye’ ucap Is


‘Yang, U nak flavour ape?’ Soal Syaf kepada girlfriendnya


‘I nak Vanilla mix chocolate. Can?’


’if U want it. Everything can. Its only from me for U yang’


Sementara itu Mashie dan Is sedang bejalan-jalan di kaki pantai sambil menghirup angin yang begitu syahdu.


‘Is, btol ke Is sayangkan Mashie?’


‘ye.. betol. Serius Is sayangkan Mashie sangat2’.


‘ ni yang buat Mashie bertambah sayang kat Is ni. Is romantik gaban.’


‘hmmmm’


Mariah : B U tengok abang U ngan Mashie tu. Romantik kan diorang.


Syaf : I ni tak cukop romantik ke yang?


Mariah : U romantik gilerr. U la laki yang paling romantik dalam dunia ni tau tak.


Syaf : ele le le le, nak bodek ke perli ke ngata ni?


Mariah : hahaha, mane de betol lah U la laki paling romantik bagi I.


Syaf : ni yang I makin sayang kat U ni.


Mariah : sayang U jugak. Very2 much


Syaf : Thanks yang..



Is mengOn kan lappy nya lalu mengklik pada icon Mozilla Firefox. ’asal tenet lombab ni. Cam adik aku je. Haha’


’oi, tolong sket, adik abang yang lembab ni lah selalu teman abang tau. Hmmmm takpe. Lepas ni jangan ajak

adik dah tau’ Syaf merajuk


’Aalalalalalala. Bucuk masham abang ni, jangan la merajuk. Abang lawak je la tadi. Tu pon nak merajuk ke?’ pujok Is


’Haaaaaaaaaaaaaaaaaa!!. Boleh pon bukak tenet ni.’ Sambung Is lagi.


’Ish ish ish. Tak habes2 lagi la ngan facebook tu. Pe yang best nye bout facebook ni. Ade pekdah ke? Kalo de pekdah adik pon nak buat akaun jgak. Hihi’


’YaRabbi, bende ni untuk cari kawan le adik ku sayang’.


‘yea!!! Dah siap’ jerit Syaf


‘knape dik?? Siap pe??’ soal Is


’akaun facebook dah ready. Nak cari kawan ah. Ha. Nak add Mashie.. huhu.’


Is : add ah. Cari ramai kawan cket.. berkomuniti siket.


Syaf : ABANG!! Sape ’Cahaya Cinta Elleys’?


Is : ntah. Abang takde pon dalam friendlist ni


Syaf : nak approve ke tidak ni?


Is : approve je la. Kan tujuan untuk cari kawan


Syaf : ok lah abang ku torsayong!! Hihi


‘Hye awak. Thank sbb approve saye as kawan awak. Selamat berkenalan’ tiba2 IM facebook berbunyi mengejutkan Syaf dan itu merupakan dari……



Bersambung...

Sunday, March 14, 2010

-UniCinta- Episod 4


‘Student baru ke??’ terdengar satu suara dari belakang Is


Lalu wanita tersebut berdiri di hadapan semua pelajar dan memperkenalkan dirinya.


’Hye kelas, saya Eera, lecturer vokal kamu. Semoga anda enjoy dan happy je taw mase kelas saye. Saye tak suke student2 saye tension mase kelas saye. Okey class, close your mouth. Nanti lalat masuk pulak’. Ujar Cik

Eera sambil ketawa kecil.


Kelihatan seorang student dari arah belakang yang terdiam dan mulutnya ternganga tanpa mengelipkam mata. Semua mata tertumpu kearah student itu sambil mentertawakan dia.


’Hoiii!! Apa ko lihat erk??. Sampai xkenyi mate tu..’ jerit seorang student lain.


Student tu tersedar dan menundukkan kepalanya sedikit dan kelihatan merah padam.


’Okey semua, put out your notebook and write what i say. Can?’ sahut Cik Eera.


‘Yes!’ jawab students.



‘Awak… Awak.. Awak!!’ paggilan daripada Mashie mengejutkan Is yang sedang mengelamun di salah sebuah meja di CafĂ© Sri Inang.


Akibat terkejut, Is terjawab dengan kasar. ’What the...!!!’. perkataan tersebut terhenti apabila Is menoleh kearah

Mashie dan melihat Mashie berdiri terpacak di belakangnya.


’Haaa.. ade pe Mashie? Sorry la sebab terkasar tadi.’ Soal Is


Sebelum Mashie sempat menjawab soalan Is


’Hye Is, I Eyra. I from Seni Tarian. Can i join U all kat sini. Owh... I tak perasan ade bunga yang layu kat sini. Oppps!! Sorry..’ ujar Eyra ala-ala gedik.


’Eh hye. Sure. U can join. Mashie. Awak tak kisah ke kalo dia join kite??’ jawab Is yang seterusnya meminta pendapat Mashie.


Mashie menjawab dengan mengangkat bahu sedikit dan mencebikkan mulut tanda setuju dan tidak setuju.


’Iiisss!! U tau tak I da lame minat kat U. Tp U je yang tak sedar. I minat gile kat U. U dah le handsome, bergaya,

mana layak ngan minah bunga kembang tak jadi ni. I know U pon suke kat I kan’. Ujar Eyra yang sengaja mahu menyakitkan hati Mashie.


Mashie berdialog sendirian di dalam hati. ’YA ALLAH. Jauhkan lah Is dari godaan pompuan ni. Tabahkanlah hati Is’.



’I hate U!!!!! I hate U!!!!!!.. Shit!! Damn!!!’ tiba-tiba Eyca mengeluarkan suara yang tinggi di hadapan laptop di rumah STARGIRLS.


’U ni kenape Eyca?? I tak faham lah ngan U ni’ soal Diera.


‘Bf YM I ni merajuk. Die cakap I tak layak untuk die’. Jawab Eyca.


’MEMANG PONNN!!!’ jawab Eyra dan diera serentak.


’Korang nii!!!!.... kok ye pon sokong la I jgak. Korang sokong mamat kekwat tu pehal!!’ balas Eyca.



’Eh abang, esok abang free tak??’ pertanyaan Syaf kepada Is secara spontan semasa mereka sedang melayari laman facebook.


‘Kenapa? Nak belanja makan ke? Ke nak ajak teman jumpe awek?’ soal Is


‘Free ke tak. Kalo tak free takpe laaa’ nada yang agak merajuk dari Syaf.


‘Free la. Esokkan sabtu. Ape la adik ni.. haisy. Muda2 da pelupa’ perli Is


‘A’ah kan esok sabtu. Adik lupe esok holi holi holiday.. yuhuuuuuuuu.’ Jawab Syaf kegirangan.


‘Ni syok semacam je ni. Mesti nak gi jumpe si anak pakcik Mazlan tu kan?’ usik Is


Syaf : mane de. Eh!! Yela nak gi jumpe die. Jom la sekali abang. Abang leh ajak si Mashitah si buah hati abang tu. Hihihi


Is : boleh je. Jap Is call Mashie.


Syaf: Oraik!!



‘mungkin inikah yang dinamakan cinta hati gembira rasa bila kau kata cinta’ telefon bimbit Syaf berdering.


’Hello aunty,’ jawab Syaf


’Hello, Syaf. Syaf katne sekarang? Ni Johana nak jumpe Syaf ngan Is. Katenye hal ni sangat mustahak.’ Tanya Pn Nadia


’ala aunty, bukan kitorang tak mahu jumpa sekarang. Kitorang ade keje ni aunty. Kalau esok xleh ke??’ jawab syaf sedikit menipu.


’ok, nanti aunty sampai ke Johana keyh. Bye Assalamualaikum’ jelas Pn Nadia


’Wa’alaikumSalam’ jawab Syaf.


’ade pe B?? Dengar mustahak sangat je??’ sol Mariah kepada Syaf


’takde pape lah yang, hal sikit je. U jangan risau k. I masih milik U lah yang’. Usik Syaf.


Mashie dan Is yang berada di hadapan mereka senyum sedikit melihat telatah mereka berdua.



’ape la yang mustahak sangat yang nak Johana tu bagitahu kite ye abang?’ soal Syaf kepada abangnya seolah-olah abangnya tahu sahaj.


’ntah la adik ku sayang. Abang nak tido. Esok nak mengadap Johana lak.’ Jawapan ringkas dari Is.


Bersambung...

Saturday, March 13, 2010

-UniCinta- Episod 3


Is menarik nafas sedalam-dalamnya. Dia mendapat satu panggilan daripada adiknya.


Muka Is agak tercengang. Mata Is sedikit terbeliak tanpa kenyitan.


’Is, awak kenape?’ muka Mashie muali panik melihat perlakuan Is.


Is terdiam dan tiada jawapan yang dibalas kepada Mashie. Mashie tertanya-tanya.


’Is, Iss, Iss!!, awak kenapa?’ desak Mashie.


‘Mama Is masok hospital. Mashie sorry key. Is kene pergi segera.’ Jawab Is dengan kekalutan.


’Is, Mashie nak ikut Is. Boleh kan?’ tanya Mashie.


’Jom!’ jawab Is dalam tangisan.



Is tidak dapat mengawal perasaannya apabila berdepan dengan masalah. Apatah lagi jika melihat mamanya terlantar sakit di Hospital Tunku Ampuan Rahmah, Selayang Selangor.


Keadaan itu kembali tenang apabila emosi Is berjaya dikawal oleh Syaf dan Mashie.


’Syaf, ape sebenarnya penyakit mama?’ soal Mashie dengan nada perlahan.


Tiba-tiba kelibat Doktor Ibrahim keluar dari pintu biliknya dan memanggil nama dengan seruan ’Syaf, masok sekejap. Ade benda yang nak dibincangkan.’


Dengan perlahan Syaf dan Is melangkahkan kaki masuk ke dalam bilik Doktor Ibrahim dengan meninggalkan Mashie sendirian di luar.


’Syaf, Is, ibu kamu mengalami kecederaan serius pada tulang belakang. Sebelum ini ada tak dia jatuh kat mana-mana ke?’ jelas doktor


Syaf : Saya tak pasti pulak. Sebab selama ni saya tengok mama OK je. Lepas habis kelas tadi bibik call cakap mama pengsan dan dah dihantar masuk hospital.


Is sekali lagi menitiskan air mata lalu memberi penjelasan ’hari tu mama ada cakap yang dia terjatuh dalam toilet.


Tapi lepas tu saya tengok mama berdiri dan berjalan OK je. Ape yang berlaku kat tulang belakang mama doktor?’


Doktor : tulang belakang mama kamu berdua ada sedikit CRACK!, selepas melihat scan yang pertama. Apabila scan dilakukan sekali lagi, terdapat 3 bahagian tulang belakang Pn Soraya telah terpisah. Berkemungkinan besar


Pn Soraya tidak dapat berdiri. Kami pihk hospital akan cuba menolong kamu sekeluarga sedaya upaya kami. InsyaALLAH.’



’Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! Jangan tinggalkan Is!!!’ jeritan Is kedengan di bilik mamanya mengejutkan Syaf yang sedang melayari laman facebooknya.


’Adikkk!!! Mama!! Adik!! Mama!!..’ Is panik


’Kenapa abang?.. kenapa??’ soal Syaf turut menujukkan panik


’Mama dah pergi’ jawab Is


Syaf terduduk sambil mengalirkan air mata yang mencurah-curah. Tiada kata yang dikeluarkan melainkan mengucup dahi ibunya dan memeluk ibunye sekuat-kuat hati. Air mata di mata Syaf tidak lagi dapat dikawal.



Seminggu mereka hidup berdikari tanpa ibu dan ayah. Yang hanya tinggal bersama merek ialah bibik Harsi.


Nasib baik ada Mariah. Kalau tidak, kondisi Syaf tidak lagi normal.


’B, I harap U dapat bersabar dan tabah key. I ade la B. I akan menceriakan hari-hari U’. Mariha cuba menenangkan Syaf.


Mariah melihat Syaf masih lagi termenung. Di sudut sana terlihat Is dan Mashie yang saling menitiskan air mata.


Mashie : Is, sabar k. InsyaALLAH Allah Is akan tenang lepas ni. Setiap manusia tak kan lepas dari diuji dariNya. ujianNya untuk menguji kesabaran manusia sahaja. Nilai kesabaran tu hanya kita sahaja yang akan tentukan.


Is : InsyaALLAH Mashie.



Kelas berjalan seperti biasa.


Tiba-tiba perhatian semua pelajar kela Seni Suara UiTM Bansar tertumpu kepada seorang wanita seksi yang berdiri di muka jendela pintu.


Salah seorang dari pelajar tersebut bertanya ’PHEEWWWWIITTTT!!.. Sape tu????????’


Bersambung...

Citer BEST!